peter   -  
Kŕmenie

O huspenine

Alebo prečo si myslím, že funguje najlepšie

Želatina, huspenina, kočenina, studenina, studenô, aspik. Toť všetko rôzne mená pre rovnakú vec. Vývar z kostí, chrupaviek, šliach, väzív a kože. Teda vlastne z potenciálneho odpadu, ktorý by našinec v mäsiarni dobrovoľne nekúpil. Ten vývar je vyslovene nabitý živinami, minerálmi, bielkovinami, aminokyselinami a kadečím ďalším užitočným. Výsledok obsahuje v podstate všetky zázračné ingrediencie, ktoré nám servíruje farmaceutický priemysel ako lieky a doplnky výživy pre kĺby. A v bohvie akej kvalite.

Krátka story na rozbeh

Pred vyše rokom som si ultimátne vykĺbil členok. Je to dlhý a pitoreskný príbeh. Záver je taký, že aj po operácii môj kĺb, kde sa zadná laba napája na chodidlo, vyzeral na röntgene ako jablko v logu Applu. Akoby ho niekto zobral a bez opýtania, či mi ho bude ešte treba, z neho proste odhryzol. A tak som hľadal všetko o obnove kĺbov. A dostali sa mi pod ruky tony rôznych liekov, ktoré mali spoločné nasledovné zázraky: kolagén, chondrotín, glukosamín, kyselina hyalurónová. Isteže, určite existujú nejaké extra špeci ortopedické lieky, nepochybne áno. Ale, nie som medik. A žiaden lekár tu neporadí. Tak toto sú tie najčastejšie funkčné ingrediencie, ku ktorým sa smrteľník môže bežne dostať. A len tak na okraj, veľmi výdatne sa vyskytujú aj v tých liekoch len na predpis.

Keďže som z rodiny bylinkárov a mastičkárov, tak už dlho si (nám) liečim choroty bylinkami, a vôbec, prírodne a nesynteticky. Hej, žerem veci zo zeme. Takéto liečenie funguje pre väčšinu bežných prípadov, keď sa nedeje nejaký extrém. Ak sa nejaký extrém deje alebo nedajbože treba chirurgiu, nie som blbec, hľadám profíka, ktorý problém zvládne. Každopádne, aj teraz som v prvom rade hľadal spôsob, ako sa čo najviac vyhnúť syntetike. A našiel som. Všetky tie vyššie vymenované zázračné liečivá, ktoré sú nám podsúvané farmaceutmi, sa totiž dajú vyrobiť. V plnej sile a intenzite. A doma.

A tak som vynašiel huspeninu. Tá to všetko menované v sebe má. Od prirodzenia. Vyrábam si ju sústavne už niekoľko mesiacov. Jednu zjem, vyrobím ďalšiu. Ládujem to do seba denne.

A tak som išiel na kontrolu po operácii po pol roku. Primár videl röntgen a po nejakej chvíli pracne zložil obdivuhodne vysoko vytiahnuté obočie. I predniesol: “no, pán doktor, zázraky sa dejú”. Ono totiž, očakávaná prognóza bola niečo ako ďalšia operácia a trvalé prifixovanie kostí v tom kĺbe k sebe a podobné katastroficko - kataklizmatické scenáre. Ukázalo sa ale, že chrupavka môjho dokatovaného kĺbu sa akosi začala sama obnovovať. Huspenina. To mi prebehlo hlavou. V tom čase som ju totiž do seba denne pchal už zopár mesiacov.

Znie to ako veľkolepé víťazstvo. Ale nie je. Na viditeľne pokrivenej a deformovanej nohe som si s úsmevom vykračoval dobré 4 mesiace. Zlá geometria. Začalo sa mi z toho pizdiť aj koleno a tak kadečo ďalšie. S opravou mojich zadných nôh a dôsledkov tohto zranenia ma čaká ešte veľa roboty. Som ale presvedčený, že tou kĺbovou výživou, čo si stále vyrábam, som tomu rozhodne neuškodil. Ja som totiž presvedčený, že som vďaka tej huspenine nepotreboval tú ďalšiu hrozivo znejúcu operáciu.

Na čo je to dobré

Je taký prirodzený spôsob, ako rozmýšľať nad jedlom. Chceš do seba dostať živé, jedz živé. Živé rastlinky, nie mäso, vole. To by bolo divné mať očný kontakt s jedlom v čase, keď ho obhrýzaš.

Aj keď, aj také sa mi stalo. Raz v španielsku sme dostali tapas. A na jednom tanieri boli také malé chobotničky. Bol by som odprisahal, že sa aspoň polovica z nich pokúšala dostať z toho taniera preč. Ešte dva dni potom som na hajzli po sraní sledoval, či tam neplávu. Ech!

Späť k téme. Preto si myslím, že každý rozumný ortopéd by mal zo seba vypustiť: chceš pomôcť kĺbom a šľachám, tak žer kĺby a šľachy.

Nebudem s presvedčivým výrazom na tvári vymenovávať blahodarné zloženie huspeniny. Nie som biochemik, tak sa nebudem tváriť, že som. Ale pre každé z tých liečiv som si dohľadal a overoval, z čoho sa vyrába. Ak vynechám rastliny, riasy a morské potvory, zdrojom sú vždy kosti, kĺby, šľachy, väzivá, chrupavky a koža. Hovädzie a bravčové. Z tohto sa tie zázraky extrahujú. A jedným zo spôsobov extrakcie je intenzívny vývar. Obsah minerálov, bielkovín a aminokyselín je nekonečný. Aj keď spočítateľný. Tu ale predpokladám, že našinec, ktorého kvári zvedavosť, si tento zoznam iste hbito a iniciatívne dohľadá sám. Zdrojov, ktorým som bol ochotný aj dôverovať, s pomerne slušným informačným prienikom, je prebytok.

To, na čo je huspenina dobrá je presne to, z čoho sa vyrába. Znova a zas: kosti, kĺby, chrupavky, šľachy, väzivá, pokožka. Dokonca, keďže z vývaru vycucneme aj kolagén a hyalurón a tak, pridajú sa vlasy, nechty a dokonca zuby. Tomu všetkému by poriadna huspenina vskutku nemala uškodiť, ba priam naopak, pomôcť.

Skeptik môže povedať, že pri pravidelnom pojedaní huspeniny síce pomôžeš kĺbom, ale pôjdeš na cholesterol. Podľa mňa blbosť. Huspenina sa zatiahne závojom čistého tuku, ktorý je na vrchu. Ak máš z cholesterolu hrôzu, proste ten tuk z povrchu daj preč. Samotná huspenina by sama o sebe žiaden tuk obsahovať nemala. Všetok sa vytlačí na povrch.

A preto sa pri huspenine nehovorí: dobrú chuť. Hovorí sa: na zdravie!

Tu je recept.